20 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия

На 20 ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия.
За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя“ поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни.
Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 15 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или остават инвалиди заради чужди или свои грешки.
Огромни са човешките страдания, които понасят жертвите на пътнотранспортни произшествия и техните семейства и затова е необходимо да се осъзнае, че нарушаването на правилата за движение е заплаха за нашето здраве и бъдеще. Нека на този ден се вгледаме в поведението си като пешеходци, водачи и пътници. Безопасността на движението е споделена отговорност, голяма част от пътните инциденти са предвидими и могат да бъдат предотвратени.
На този ден нека почетем паметта на жертвите на пътно-транспортните произшествия, нека бъдем съпричастни с мъката и страданията на техните близки и изкажем съболезнования към техните семейства.