Дни на функционалната грамотност и дни на будителите в ОУ „Васил Априлов“ – Варна (Празнични дни на българщината)

Последната седмица на месец октомври посветихме на грамотността и будителството – две важни за всеки българин теми.

Проведохме дни на функционалната грамотност, в които реализирахме състезание „Чета и разбирам“ за ученици от 6. и 7. клас и забавната дейност „Петокласниците четат, първолаците слушат и разбират“ . В тези две прояви прогимназистите показаха умения за четене с разбиране, за търсене и извличане на информация от текст, както и умения за формулиране точни, конкретни и изчерпателни отговори по поставени въпроси. Петокласниците четоха изразително пред най-малките ученици и им задаваха въпроси по прочетения приказен текст; насърчиха първолаците винаги да слушат съсредоточено, за да разбират и запомнят подробностите от чутото, както и  да отговарят на въпроси.

В дните на будителите организирахме изложба на информационни табла и лапбуци „Възрожденските даскали“, изработени от седмокласниците. Организирахме рецитаторски конкурс за артистичните ученици, които представиха себе си и своите класове отборно. Бяха изпълнени поетични творби на Добри Чинтулов, Христо Ботев и Иван Вазов, изучавани в прогимназиален етап на обучение. Участниците показаха своята индивидуалност; впечатлиха с въодушевление, старание и желание да покажат на какво са способни. Чудесно беше, че в състезанието се включиха и деца, чийто майчин език не е български – Ячиан от 7. а клас и Олександър от 6. в клас, които рецитираха стиховете наред със своите съученици. Като завършек на седмицата шестокласниците изненадаха съучениците си, учителите си и малка част от родители, присъствали на събитието, с музикален флашмоб. Едновременно с първия звънец за начало на учебните часове в петък – 28. октомври – „шляещите се“ по коридорите момчета и момичета започнаха да пеят обичаната песен „Хубава си, моя горо“ по стихове на Любен Каравелов. Учудените учители  и ученици от другите класове се присъединиха към пеещите и училището заехтя.

Денят продължи с връчване на групови и индивидуални награди за участието в празничните дни на българщината. Записи и снимки от състоялите се инициативи могат да се видят на сайта на училището.

Честит ден на будителите!